Banner
Gammal kunskap från hjärtat av Sverige
Anita Holpers hade glädjen att få växa upp på den gamla fäboden Vasselvallen som ligger c.a 30km nordöst från Särna, nära Vedungsfjället som bildar gränsen mellan Norra Dalarna och Härjedalen.
Stacks Image 322
Anitas tidiga år formades av traditionella livsvillkor, arbete och överlevnad av det jorden gav.Detta var kunskap som delgavs henne genom morföräldrarna som alltid fanns tillgängliga för henne och andra yngre släktingar under sommarvistelserna på Vasselvallen tillsammans med kor, höns och grisar samt lösgående hästar.

Detta var underbara dagar med viktiga minnen av ett gammaldags sätt att leva nära naturen.

Värdet och kunskapen ,om den tiden, fick jag med stor kärlek lära, så för mej blev det mycket viktigt att försöka försäkra mej om att de traditionerna inte föll i glömska.

På senare år har Anitas kärlek till konst och hantverk växt. Hon har ökat sin färdighet och kunskap om att använda inhemska örter och terapeutiska produkter i tillverkning av tvålar, salvor, cremer och schampo och att använda älg-och renfett (det senare genom samarbete med Idre sameby).

Hon har också utvecklat ett livslångt förhållande med stickning, tillverkning av unika ullprodukter samt tillverkning av smycken från tidiga svenska och kanske främst samiska traditioner.
Stacks Image 345
Allt går bra när människor får göra saker de älskar. När Lennart Persson kom in i hennes liv blev det en perfekt matchning av deras kunskaper som gör Vasselvallen till en inspirationskälla att arbeta i och fortsätta använda traditionella material och metoder.

Det gläder mig att folk fått ökat intresse och tycker om produkterna vi tillverkat på gammalt vis, säjer Anita.

''Våra förfäders kunskaper är så viktiga att hålla vid liv, inte enbart kulturellt signifikativt utan att de arbetade MED Moder Natur och inte MOT henne,'' säjer Anita och i dessa tider är detta tänkesätt värdefullt. ''Vi har ännu mycket ogjort för att hjälpa miljön att komma på rätt köl igen till ursprunget.''

''Jag vill tro att lennart och jag bidrar till den saken och förhoppningsvis kan vi överlämna vår kunskap, om att hålla dessa värden och metoder vid liv, till kommande generationer.''

''Vasselvallen är en magisk plats att besöka, det är där vi inspireras att forma vackra och användbara saker.''

För oss är det viktigt att våra kunder vet att våra produkter inte är tillverkade i någon fabrik, de vet att allt är kärleksfullt handgjort av naturliga råvaror, mycket från skogarna nära Vasselvallen, och att tillverkningen skett på traditionellt sätt.
Våra produkter är unika i sitt slag.